CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) är ett första-personsshooter för flera spelare som har en stor världsomfattande spelarbas. Spelets popularitet har lett till att det uppkommit turneringar kring spelet där det vinnande lagen kan kamma hem priser på flera miljoner kronor. Den största CS:GO-ligan har en prispott på 1 miljon dollar.

Vad går spelet ut på?

I CS:GO delas spelarna i två lag som kallas “Terrorists” och “Counter-Terrorists”. Lagen tävlar sedan mot varandra för att vara först med att uppfylla mål. Ett exempel på mål är Defuse där laget Terrorists måste aptera en bomb och hindra Counter-Terrorists från att desarmera den innan tiden rinner ut. För att försvåra för varandra är båda lagen beväpnade med skjutvapen, och kan även segra genom att döda hela motståndarlaget.

Hur spelas en runda?

I början av en runda har spelarna på båda lagen möjlighet att köpa ny rustning och vapen. När rundan sedan börjar måste lagen navigera genom en spelomgivning och undvika att bli skjutna av motståndarna medan de försöker uppnå sitt lags mål för att vinna. Om en spelare blir skjuten under rundan är hon eliminerad från den rundan, men samtliga spelare återvänder i början av nästföljande runda.

Vanliga taktiker

För att lyckas i CS:GO ligger det stor fokus på att ett lag kan samarbeta med varandra. En vanlig taktik är att se till att samtliga spelare rör sig tillsammans genom spelomgivningen, för att vara beredda på att övermanna fiender om det möts. Vid särskilda tillfällen är det vanligt att koordinerade lag delar upp sig i mindre grupper för att försöka nå flera mål samtidigt.

Lagen brukar vara uppdelade i ett anfallande och ett försvarande lag. Det försvarande laget har ofta ett övertag i form av extra tid att kunna placera sig i försvarspositioner, och i bakhåll mot det anfallande laget. Det anfallande laget får istället flera möjliga banor det kan använda för att nå sitt mål, i hopp om att det försvarande laget inte kan försvara alla möjliga vägar.