GTA V

GTA V är ett tredjepersonsskjutarspel där du spelar i en öppen värld. Det är en del av serien GTA (Grand Theft Auto) och det femte stora spelet i serien. Spelet blev en stor framgång när det släpptes år 2013 och det är världens snabbast säljande underhållningsprodukt.

Storyn

I berättelseläget i spelet spelar du som tre stycken olika karaktärer; Trevor, Michael och Franklin, som alla är brottslingar. Deras historier vävs samman när du gör olika uppdrag. Du kan hela tiden välja vem av dem du vill spela som och de har alla olika förmågor. Likt i andra GTA-spel spelar du i en öppen spelvärld med en stor karta där du kan ströva fritt.

Online spel

Online-spelläget i GTA V är mycket populärt och där kan upp till 30 spelare ströva fritt i spelvärlden. Det finns olika lobbygrupper och du kan tävla mot andra spelare i flera olika spellägen. Du kan också skapa gäng där ni tillsammans utför olika jobb och tjänar erfarenhetspoäng. Det finns olika rankningslistor för gängen och du kan dessutom vara med i upp till fem gäng samtidigt.

Mottagande

GTA V blev en världssuccé kommersiellt sett och det är än idag, sex år senare, mycket populärt bland spelare världen över. Karaktärsväxlingen i berättelseläget blev hyllad av kritiker. På webbsidan Metacritic blev det genomsnittliga betyget 97/100 när det först kom ut till Playstation 3 och Xbox 360. GTA V ses som ett av de bästa spelen i sjunde generationen, i alla fall enligt många spelkritiker.

När det kommer till försäljningen av GTA V så sålde spelet riktigt snabbt. Redan under sina första 24 timmar på marknaden gick intäkterna upp till 800 miljoner dollar. På två veckor såldes spelet i mer än 2,6 miljoner exemplar i Storbritannien. GTA V fick även ta emot många utmärkelser och nomineringar på flera evenemang. Det var också det högst rankade spelet under 2013.